Διατροφικές Συστάσεις στο Σακχαρώδη Διαβήτη
Η δίαιτα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη και αντιμετώπιση του ΣΔ. Εάν δεν δοθεί η πρέπουσα προσοχή στο ρόλο της, η ρύθμιση της γλυκαιμίας με οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και με ινσουλίνη αρχικά δυσχεραίνεται και στη συνέχεια καθίσταται ανέφικτη.
Δίαιτα στην πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Διαιτητικά μέτρα που έχουν τεκμηριωθεί ως αποτελεσματικά για την πρόληψη του ΣΔ:
- Μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων, ώστε να μειωθεί το σωματικό βάρος κατά τουλάχιστον 5% σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς.
- Μείωση του ολικού λίπους στο <30% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.
- Μείωση πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών οξέων στο <10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.
- Αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών (τουλάχιστον 25-35gr ημερησίως).
Δίαιτα στη θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη
Οι στόχοι της δίαιτας είναι να εξασφαλίσει:
- Την ενδεικνυόμενη ενεργειακή πρόσληψη, ανάλογα με το αν απαιτείται μείωση, διατήρηση ή αύξηση του σωματικού βάρους.
- Την κατάλληλη ποιοτική σύνθεση του διαιτολογίου, προσαρμοσμένη ανάλογα και με τη συνύπαρξη άλλων παθολογικών καταστάσεων.
- Την αρμόζουσα κατανομή στο εικοσιτετράωρο, ιδιαίτερα στα ινσουλινο-θεραπευόμενα άτομα.
Σωματικό βάρος
- Για υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα (ΔΜΣ >25) συστήνεται απώλεια βάρους με στόχο ο ΔΜΣ να φθάσει στις φυσιολογικές τιμές και εάν αυτό είναι δύσκολο τουλάχιστον να μειωθεί το σωματικό βάρος κατά 5 – 10%.
- Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας με κατάλληλη άσκηση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου της απώλειας βάρους.
- Σημαντικός στόχος όταν έχει επιτευχθεί απώλεια ΣΒ είναι η αποτροπή επανάκτησης του.
- Υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ασθενείς που δεν καταφέρνουν να χάσουν βάρος, πρέπει να ενθαρρύνονται σθεναρά για τη λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση του βάρους τους.
- Για ασθενείς με φυσιολογικές τιμές βάρους (ΔΜΣ: 18,5-20) και περιμέτρου μέσης (Άνδρες <94 εκ, Γυναίκες <80εκ) συνήθως δεν απαιτείται η χορήγηση οδηγιών που αφορούν την ενεργειακή πρόσληψη, αλλά μόνο την ποιοτική σύνθεση της διατροφής και την κατανομή στο 24ωρο.
Υδατάνθρακες
- Η πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να ποικίλλει μεταξύ 45% και 60% της προσλαμβανόμενης ενέργειας.
- Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν συστάσεις για δίαιτα πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες για τα άτομα με ΣΔ.
- Λαχανικά, όσπρια, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως θα πρέπει να ενσωματωθούν στη διατροφή των ατόμων με ΣΔτ1 και ΣΔτ2. Όταν η πρόσληψη υδατανθράκων βρίσκεται στα ανώτερα όρια των συστάσεων, τότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί έμφαση σε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
- Σε άτομα που λαμβάνουν ινσουλίνη, η ποσότητα, το είδος και η ώρα λήψης των υδατανθράκων πρέπει να συντονίζονται με τη δόση και το χρόνο δράσης του σκευάσματος ινσουλίνης που χρησιμοποιείται.
Φυτικές ίνες
- Στους ασθενείς με ΣΔ συστήνεται η αυξημένη πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες.
- Η περιεκτικότητα των διαιτολογίων σε φυτικές ίνες θα πρέπει ιδανικά να είναι πάνω από 40 gr/ημέρα (ή 20 gr/1000 kcal/ ημέρα), οι μισές από τις οποίες θα πρέπει να είναι διαλυτές. Ευεργετική επίδραση όμως έχουν και περί τα 30 gr/ημέρα, ποσότητα που προσλαμβάνεται ευκολότερα στην πράξη.
- Η καθημερινή πρόσληψη λαχανικών σε κάθε γεύμα, τουλάχιστον 3 φρούτων ημερησίως και 4 μερίδων όσπριων την εβδομάδα, μπορεί να εξασφαλίσει την πρόσληψη της ελάχιστης απαιτούμενης ποσότητας φυτικών ινών.
- Τα δημητριακά που περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιο θα πρέπει να είναι ολικής αλέσεως και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.
Σακχαρόζη και άλλα απλά σάκχαρα
- Μέτρια ποσότητα απλών σακχάρων, έως 50 gr/ημέρα, συνυπολογιζόμενης όμως και της ποσότητας που περιέχεται σε όλα τα τρόφιμα της ημερήσιας διατροφής, μπορεί να συμπεριληφθεί στη δίαιτα των ατόμων με ΣΔτ1 ή ΣΔτ2, εάν το επιθυμούν και υπό την προϋπόθεση να έχουν καλή γλυκαιμική ρύθμιση.
- Η συνολική πρόσληψη απλών σακχάρων δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% της ολικής ενέργειας.
Διαιτητικό λίπος
- Η συνολική πρόσληψη λίπους δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 35% της ολικής ενέργειας.
- Τα κορεσμένα και τα trans-πολυακόρεστα λιπαρά οξέα θα πρέπει να μειωθούν κάτω από 10% της συνολικής ημερήσιας ενέργειας. Χαμηλότερη πρόσληψη (<8% της ολικής ενέργειας) μπορεί να είναι ευεργετική εάν η LDL– χοληστερόλη είναι αυξημένη.
- Έλαια πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα όπως το ελαιόλαδο, είναι χρήσιμες πηγές λίπους και ανάλογα με τις ατομικές προτιμήσεις μπορεί να αποτελούν το 10% έως και το 20% της ενέργειας.
- Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 10% της προσλαμβανόμενης ενέργειας.
- Συνίσταται η κατανάλωση δύο έως τριών μερίδων ψαριών (προτιμούνται λιπαρά ψάρια) κάθε εβδομάδα.
- Η πρόσληψη χοληστερόλης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300mg/ημέρα ενώ θα πρέπει να είναι ακόμα μικρότερη αν η LDL-χοληστερόλη είναι αυξημένη.
Γλυκαντικές ουσίες
- Ασφαλείς, μη θερμιδικές, γλυκαντικές ουσίες, που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται είναι η Ασπαρτάμη, η Σακχαρίνη, το Ακεσουλφαμικό Κάλιο, το Κυκλαμικό Νάτριο, η Νεοτάμη και η Σουκραλόζη. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν παράγωγα του φυτού Στέβια (Stevia) που έχουν το πλεονέκτημα να μπορούν να μαγειρευτούν.
- Υπάρχουν και διάφορες ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ουσίες όπως η Σορβιτόλη, η Μαννιτόλη, η Ερυθριτόλη, η Λακτιτόλη, η Μαλτιτόλη και η Ξυλιτόλη. Όμως σε πολλά άτομα προκαλούν διάρροιες.
- Η Φρουκτόζη έχει την ίδια θερμιδική απόδοση με τη Σακχαρόζη (ζάχαρη). Στην αρχική φάση του μεταβολισμού της δεν απαιτεί την παρουσία ινσουλίνης, εν συνεχεία όμως η φρουκτόζη εισέρχεται στη γλυκολυτική οδό, όπου απαιτείται παρουσία ινσουλίνης. Μπορεί να αυξήσει τα τριγλυκερίδια και σε μερικά άτομα και το ουρικό οξύ.
«Λειτουργικά» τρόφιμα για ΣΔ
- Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες συστάσεις σχετικά με τη χορήγηση «λειτουργικών» τροφίμων.