Παρακαλώ Περιμένετε



ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Διατροφή Εγκυμοσύνη

Ωράριο Λειτουργίας




Μιχαήλ Α. Νάτσης

Στοιχεία Επικοινωνίας






Η εγκυμοσύνη είναι η μοναδική φορά στη ζωή σας, όπου οι διατροφικές σας συνήθειες επηρεάζουν άμεσα κάποιο άλλο άτομο.

Χωρίς αμφιβολία, ένα θρεπτικό, ισορροπημένο σχέδιο διατροφής μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στο αναπτυσσόμενο μωρό σας. Ιδανικά, το σχέδιο αυτό αρχίζει από τη σωστή προετοιμασία του οργανισμού για την επερχόμενη εγκυμοσύνη και καταλήγει στην ποιοτική θρέψη της μητέρας κατά την περίοδο της γαλουχίας. Ανεξάρτητα όμως από το πόσες εβδομάδες παραμένουν στο ημερολόγιό σας, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε!

Η ποιοτική θρέψη είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας μιας υγιούς εγκυμοσύνης και μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της γονιμότητας και στη διευκόλυνση της διαδικασίας του τοκετού. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε βασικά δομικά στοιχεία ανάπτυξης και γενικής υγείας για το παιδί σας.

Η καθημερινή διατροφή μας, επηρεάζει τις λειτουργίες και το μεταβολικό προφίλ του οργανισμού μας. Καθορίζει επίσης τον ενδομήτριο προγραμματισμό βασικών μεταβολικών μηχανισμών αλλά και των διαιτητικών συμπεριφορών του παιδιού κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και πέραν αυτής. Η απόφασή σας να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με σωστές διατροφικές επιλογές πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα δώσει στο μωρό σας ένα ισχυρό ξεκίνημα στη ζωή.

Key points

  • Επίτευξη υγιούς βάρους πριν την εγκυμοσύνη και η διατήρηση του κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες σύλληψης, την έκβαση της εγκυμοσύνης και να βελτιώσει τη γαλουχία
  • Αντιμετώπιση διαταραχών όπως Διαβήτης κύησης, υπέρτασης
  • Ποιοτική θρέψη και κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά όπως οι πρωτεΐνες, το φολικό οξύ, η Βιταμίνη B12 και ο σίδηρος
  • Διαχείριση γαστρεντερικών συμπτωμάτων όπως η ναυτία, η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, το αίσθημα καύσους, ο μετεωρισμός και η δυσκοιλιότητα

Βάρος

Μια εγκυμοσύνη που αρχίζει με φυσιολογικό βάρος ωφελεί κατά το μέγιστο το έμβρυο και ελαττώνει στο ελάχιστο τους κινδύνους που προέρχονται από το αυξημένο ή μειωμένο βάρος της εγκύου. Η καλύτερη μέθοδος πρόληψης είναι η επίτευξη ενός υγιούς βάρους πριν την έναρξη της κύησης καθώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνίσταται απώλεια βάρους.

Τα κιλά που συνίσταται να πάρει η έγκυος κατά τη διάρκεια της κύησης εξαρτώνται από το αρχικό της βάρος.

.

Δ.Μ.Σ. (bmi) = Δείκτης Μάζας Σώματος

ΔΜΣ πριν τη σύλληψη

Kg  Εγκυμοσύνης

Λιποβαρείς (BMI < 18,5)

12 – 18 Kg

Φυσιολογικού βάρους (BMI 18,5 – 24,9)

11 – 14 Kg

Υπέρβαρες (BMI 25 – 29,9)

6 – 11 Kg

Παχύσαρκες (BMI > 30)

5 – 9 Kg

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Πρωτεΐνες
75 έως 100 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες της εγκύου. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του εμβρυϊκού ιστού, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου. Επίσης συμμετέχουν στην ανάπτυξη των μαστών και της μήτρας και παίζουν σημαντικό ρόλο στην αυξανόμενη παροχή αίματος.

Ασβέστιο
Οι καθημερινές απαιτήσεις σε ασβέστιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 1000 mg. Το Ca συμμετέχει στη ρύθμιση των υγρών του σώματος και αποτελεί δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών του μωρού σας.

Σίδηρος
Σε συνδυασμό με το νάτριο, το κάλιο και το νερό, ο σίδηρος συμβάλλει στην αύξηση του όγκου του αίματος της εγκύου και βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας. Μια ημερήσια δόση των 27 mg είναι ιδανική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Φολικό οξύ
Το φολικό οξύ διαδραματίζει βασικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής στήλης. Η συνιστώμενη πρόσληψη είναι 600 έως 800 μικρογραμμάρια (0,6 έως 0,8 mg) ημερησίως.

Βιταμίνη C
Τα φρούτα και τα λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C θα προάγουν την επούλωση των πληγών, την ανάπτυξη δοντιών και οστών και τις μεταβολικές διαδικασίες. Οι συστάσεις αντιστοιχούν σε 85 mg την ημέρα.

Μύθοι και Αλήθειες

Μύθος: Τώρα που είστε έγκυος, θα πρέπει να τρώτε για δύο.
Αλήθεια: Είναι αλήθεια ότι οι ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά αυξάνονται αλλά οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται μόνο κατά περίπου 300 θερμίδες την ημέρα για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Μύθος: Η μικρή αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διευκολύνει τον τοκετό.
Αλήθεια: Οι μητέρες που δεν παίρνουν αρκετό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θέτουν τα μωρά τους σε κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως η πρόωρη γέννηση, που μπορεί να προκαλέσει πνευμονικά και καρδιακά προβλήματα.

Μύθος: Εάν πάρετε τη σωστή ποσότητα βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν θα πάρετε λίπος.
Αλήθεια: Μια υγιής εγκυμοσύνη περιλαμβάνει την αποθήκευση λίπους. Το σώμα σας χρησιμοποιεί αυτό το λίπος ως ενέργεια κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Μύθος: Οι έγκυες γυναίκες επιθυμούν μόνο τα τρόφιμα που χρειάζονται τα σώματα τους.
Αλήθεια: Οι έγκυες γυναίκες επιθυμούν τρόφιμα οποιουδήποτε τύπου. Οι επιθυμίες δεν πρέπει να αποτελούν το μοναδικό δείκτη των διατροφικών αναγκών.

Μύθος: Μια έγκυος γυναίκα που είναι υγιής δεν θα αισθανθεί ενοχλήσεις.
Αλήθεια: Η ναυτία, η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, το αίσθημα καύσους και η δυσκοιλιότητα δεν είναι προκατειλημμένες! Πλήττουν τις γυναίκες ανεξάρτητα από την κατάσταση υγείας τους. Ωστόσο, οι γυναίκες που τρώνε τακτικά υγιεινά τρόφιμα, πίνουν άφθονο νερό, ασκούνται τακτικά και αποφεύγουν την υπερβολική ζάχαρη και τα λίπη, μειώνουν σημαντικά αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα.


LOGOtypoNEW2

Στο Diaitology clinic εστιάζουμε με επαγγελματισμό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που σας απασχολούν είτε αυτά αφορούν προβλήματα υγείας είτε θέματα εμφάνισης.

Copyright by Cyberit.gr 2017. All rights reserved.