Παρακαλώ Περιμένετε

Το Μεσογειακό Lifestyle μειώνει τον κίνδυνο Κατάθλιψης

katathlipsi-diatrofi.jpg

Η κατάθλιψη και οι διαταραχές άγχους φαίνεται ότι αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και επηρεάζουν τη γενικότερη υγεία και καθημερινή λειτουργία των ανθρώπων. Εκτός από τις ψυχολογικές προσεγγίσεις στη θεραπεία, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής διάθεσης. Η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε όταν ψάχνουμε τις πιθανές αιτίες της κατάθλιψης και του άγχους. Είναι βέβαιο όμως ότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα όταν λείπουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ένας υγιής εγκέφαλος είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της κατάθλιψης και των άλλων διαταραχών της διάθεσης. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα περισσότερα άτομα με κατάθλιψη ή / και διαταραχές της διάθεσης παρουσιάζουν έλλειψη σε περισσότερα από ένα θρεπτικά συστατικά. Η θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους χρησιμοποιεί συνδυασμό συνταγογραφούμενων φαρμάκων και συμβουλευτικής αλλά τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν επικεντρώσει τις μελέτες τους και στο ρόλο της σωστής διατροφής.

Το αναθεωρημένο Μεσογειακό Διατροφικό Πρότυπο δεν περιορίζεται σε διατροφικές συστάσεις αλλά περιλαμβάνει πλέον ευρύτερα στοιχεία του μεσογειακού τρόπου ζωής όπως η τήρηση του μέτρου, η τακτική άσκηση μέτριας έντασης, η επαρκής ανάπαυση, η κοινωνική αξία του γεύματος και της μαγειρικής δραστηριότητας και ο σεβασμός στην παράδοση.
Σύμφωνα με νέα μελέτη δεν είναι μόνο η διατροφή, αλλά ολόκληρος ο «τρόπος ζωής στη Μεσόγειο» που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ψυχική σας υγεία αφού τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με την υψηλότερη προσκόλληση στον μεσογειακό τρόπο ζωής είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με κατάθλιψη.

Η συσχέτιση της μεσογειακής διατροφής ή άλλων υγιεινοδιαιτητικών προτύπων και του κινδύνου κατάθλιψης έχει απασχολήσει αρκετούς ερευνητές με τα αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν τη θετική επίδραση βασικών θρεπτικών συστατικών του Μεσογειακού Προτύπου στην εξέλιξη της νόσου. Για παράδειγμα, συστατικά όπως το ελαιόλαδο, τα καρύδια, τα όσπρια, τα φρούτα και τα ψάρια περιέχουν ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές οι ιδιότητες μπορεί να είναι χρήσιμες στην πρόληψη της φλεγμονής, η οποία έχει συνδεθεί προηγουμένως με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.
Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία των ανθρώπων από τη φλεγμονή και ως εκ τούτου να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Επιπλέον, η άσκηση ενισχύει την έκκριση ενδορφινών που βελτιώνουν τη διάθεση. Τέλος, τα νέα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες έρευνες που είχαν συνδέσει την κοινωνική αλληλεπίδραση με την καλύτερη ψυχολογική ευημερία.

 

 

LOGOtypoNEW2

Στο Diaitology clinic εστιάζουμε με επαγγελματισμό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που σας απασχολούν είτε αυτά αφορούν προβλήματα υγείας είτε θέματα εμφάνισης.

Copyright by Cyberit.gr 2017. All rights reserved.